Okul Öncesi Dönemde Çocukların Beslenmesi

• Genel

Okul öncesi dönem (3-6) ömür boyu sürecek beslenme alışkanlıklarının oluştuğu, hayatımızın en önemli süreçlerinden biridir. Okul öncesi dönemdeki çocuklarda beslenme eğitimi temelde 2 amaca yöneliktir.

Birincisi; öğrenme çağında olan çocuğa, temel beslenme bilgilerini ve beslenme ile sağlık arasındaki ilişkiyi öğretmekle birlikte yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmaktır. İkinci hedef ise; eldeki olanakları en iyi şekilde değerlendirerek okul çocuğunun yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamaktır.

Okul Öncesi Dönemde Çocuğun Beslenme Durumu:

Okul öncesi dönem çocuğu yemeğini yardımsız yiyebilmelidir. Çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlıkları geliştirmesinde anne babanın tutarlılığı ve ona iyi örnek olması en temel koşuldur.

• Okul öncesi dönem çocuğu taklitçidir. Erkek çocuk babayı, kız çocuk anneyi taklit eder. Çocuğun aile ile masada oturması uygun beslenme alışkanlığı kazanması için büyük önem taşır.

• Anne ya da baba yemek seçici ise ve yemekte aşırı titiz davranılıyorsa (çocuğun üstüne dökmemesi, etrafa sıçratmaması için sürekli uyarılıyorsa) çocuğun olumlu alışkanlıklar geliştirmesi zorlaşır.

• Okul öncesi dönem çocukları besinlere karşı kesin tavırlar koymaya başlarlar, en az sebzeleri severler.

• Ayrıca bu yaş grubu çocuklar besinleri karışık olarak tüketmekten hoşlanmazlar. Besini tanıyabilecekleri şekilde görmek ister, besinler elleri ile yiyebilecekleri şekilde olursa daha çok severler.

• Bu yaş çocuklar genellikle lahana, karnabahar, pırasa, kereviz gibi sebzeleri yemezler, keskin tat ve kokulara çok hassastırlar. Bu nedenle çiğ yenebilen domates, havuç gibi sebzeleri pişmiş diğer sebze yemeklerinden daha çok tercih ederler.

• Birçok sebzeyi sevmiyor ve yemiyor diye çocuğu hırpalamak doğru değil. Sınırlı da olsa yediği birkaç sebze ve yediği çeşitli meyveler, sebze ve meyve grubundan alması gereken besin öğelerini karşılamaya yeter.

• Aile çocuğun sevmediği yemekleri sofraya koyarak onun görmesi ve öğrenmesini sağladığı sürece, çocuk ileri yaşlarda bu yemekleri severek yiyecektir. Tekrar tekrar aynı yiyecekleri gören çocuk genellikle bir süre sonra kendiliğinden yemeği tatmak ister.

Okul öncesi dönem çocuklarına yemek konusunda ısrarlı davranmak onların yemeği tümden reddetmesine neden olabilir.

Beslenmeyi Kolaylaştıracak Öneriler

Bu dönemde çocukların gözlerinin karınlarından aç olduğunu unutmayın!

• Yemek öncesi şekerli besin tüketimine izin vermeyin. Yemek arasında daha çok süt grubu, meyve ve yağlı tohumları (ceviz, fındık, badem) tercih edin. Çocuğun yediklerini diğer çocuklarla kıyaslamak ve az yedi diye zorlamak doğru değildir. Sevmediği meyveleri yedirmek için karışık meyve suları sıkılabilir. Portakal-nar suyu gibi, elma-armut-havuç suyu gibi olabilir.

• Sabırlı olun ve masada tartışmayın.

• Bu dönem çocukları en çok ebeveynlerini taklit eder, masada kesinlikle yemek seçmeyin ve yemek hakkında olumsuz yorum yapmayın.

• Çocuklar emek verdikleri besinleri sahiplenirler. Beraber yemek hazırlayıp sofrayı birlikte kurun. Besinlerin sağlık için faydalarını öğretin. Yemek süresinin çok uzamasından kaçının. Yemekleri kızartmadan ve kavurmadan fırında, haşlama, buğulama veya ızgarada pişirin.

• Çocuk süt içmezse; aynı miktar yoğurt, ayran veya muhallebi ya da sütlaç verilebilir.

• Et yumuşak olmalı, çocuk için kesmek ve çiğnemek kolay olmalıdır. Küçük parça et ya da küçük parçalara bölünmüş etleri tercih edin.

• Sevmediği bir yiyeceği sevdiği bir besinin yanında garnitür olarak ekleyin. Örneğin brokoli ve havucu buharda pişirip et yemeğinin yanına ekleyin.

• Standartlara göre boy kilo izlenimini ihmal etmeyin.

• Unutmayın! Her çocuğun metabolizma hızı kendine özgüdür.

AYBEBE OKUL ÖNCESİ EĞİTİM

KURUMLARI